Sunday, 18 September 2011

Aktiviti Bubur Lambuk

Bismillahhirahmanirahim.......
 Bersyukur kehadrat ilahi kerana akhirnya ahli Juswar boleh menarik nafas lega program bubur lambuk diantara mentor bersama mentee dapat dijalankan walaupun bukan dengan jayanya. Hal ini kerana ini merupakan pertama kalinya Juswar mangadakan program bubur labuk buat julung-julung kalinya diadakan dengan menjalinkan semangat ukhwah islamiah diantara mentor dan mentee serta jalinan sejati diantara warga kolej.
Pertama sekali jutaan terima kasih ditujukan kepada pengarah kolej kerana telah meluluskan program bubur lambuk yang telah menelan bujet sebanyak RM 2800 dimana bubur lambuk ini akan diedarkan kepada 700 orang pelajar, pensyarah, dan juga staff-staff.
Untuk pengatahuan pihak kolej, program bubur lambuk ini telah disertai oleh ahli Juswar, ahli Majlis Perwakilan Pelajar, dan juga ahli Majlis Perwakilan Asrama.Namun begitu, lebihan daripada bajet tersebut telah disumbangkan bagi menjayakan program Khatam Al-Quran

OBJEKTIF
1.1      Meraikan bulan Ramadhan.
1.2      Sempena menyambut majlis Khatam Al-Quran.
1.3      Mewarnaikan suasana Ramadhan.
1.4      Menjalinkan ukhwah yang mulia diantara mentor dan mentee serta warga kolej KPMBP.
1.5      Memberikan pendedahan kepada pelajar akan skop-skop pengyrusan berorganisasi.
Setelah berakhir program bubur lambuk ini pihak kami gembira kerana Objektif tercapai

          Majlis ini telah berlangsung pada ketetapan berikut:

                         Tarikh            : 20 ogos 2011
                         Hari                : Sabtu
                          Masa             : 9.00 am hingga 6.30.pm
                           Tempat         : Sekitar kawasan cafe

PERLAKSANAAN PROGRAM
Sebelum
Agihan kumpulan telah dijalankan mengikut nama kumpulan usrah, yang terdiri daripada:

·        Fatimah Al- Zahra
·        Asiah
·        Maryam
·        Saidina Abu Bakar
·        Saidina Othman
Dalam pada itu, khemah mula didirikan dan pihak kami juga telah menyedikan peralatan serta bahan-bahab yang diperlukan. Dengan mendapat kemudahan van kolej, kami telah keluar untuk membeli barang-barang yang diperlukan.
Dalam masa yang sama pihak kami juga telah membahagikan setiap peserta kepada 5 kumpulan dimana terdiri daripada ahli juswar, ahli majlis perwakilan pelajar, dan ahli majlis perwakilan asrama. Segala persiapan ntelah di buat pada malam tersebut.
            Semasa
Tepat jam 9.00 pagi kami telah mula bersiap sambil menungu ketibaan tukang masak yang di sewa dari Bandar Penawar. Dengan mendapat bantuan tenaga daripada ahli majlis perwakilan pelajar, bubur lambuk telah selesai dimasak pada waktu zohor. Kerja-kerja pembungkusan bermula setelah solat zohor.
Kami cukup bernasib baik kerana kerja-kerja pembungkusan dapat disiapkan sebelum waktu asar. ini kerana kami ingin memberi ruang kepada program Khatam Al-Quran yang mula berlangsung.
Setelah itu, ahli majlis perwakilan asrama mula mengagihkan bubur lambuk yang telah siap dibungkus kepada para pelajar, pensyarah, dan juga staf-staf. Dalam masa yang sama, setelah masuk waktu maghrib, bubur lambuk tersebut akan dirasa oleh para jura dan pemenang diumumkan.
Selepas
Setelah berakhirnya program bubur lambuk, pihak kami memulakan aktiviti pembersihan. Segala barang yang telah dipinjam telah dipulangkan. Aktiviti gotong-royong telah dilakukan secara beramai-ramai. 


No comments:

Post a Comment